Ruimtepact 2040 van start

Inge Moors Ruimtepact 2040

Limburg, de parel van Vlaanderen, staat bekend om haar prachtige landschappen, gezellige dorpen, en bruisende steden. De provincie combineert middelgrote stedelijkheid met groene, waardevolle landschappen en innovatieve ondernemingen. Deze unieke mix, het Limburg-DNA, moet beschermd en versterkt worden. Daarom heeft de provincie een nieuw ruimtelijk beleidsplan gelanceerd: het Ruimtepact 2040. De officiële aftrap vond op 16 mei plaats in de Luchtfabriek in Heusden-Zolder.

Ruimtepact 2040: Een toekomstvisie voor Limburg

Het Ruimtepact 2040 vervangt het twintig jaar oude Provinciale Structuurplan Limburg en zet de krijtlijnen uit voor de ruimtelijke toekomst van Limburg. “Met dit plan krijgen onze steden en dorpen de kans om te groeien, terwijl we onze open ruimte beschermen. Zo maken we Limburg future-proof,” aldus gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Inge Moors (cd&v).

Het plan bevat 43 concrete acties, verdeeld over drie pijlers, die moeten bijdragen aan het versterken van stads- en dorpskernen, het vrijwaren van open ruimte en het bieden van economische kansen.

Inspirerende start in ZLDR Luchtfabriek

Tijdens de bijeenkomst in ZLDR Luchtfabriek kwamen ruim 150 experts, beleidsmakers, architecten en ontwikkelaars samen. Ze debatteerden en woonden inspirerende werksessies bij. Sarah Van de Velde van Bureau Bas Smets sprak over het vergroten van de weerbaarheid van steden en haar visie op leefbare stedelijke ecosystemen.

“We moeten onze steden versterken en ontwikkelingskansen bieden, terwijl ze weerbaarder en klimaatbestendiger worden door extra te vergroenen en te ontharden. De ontwikkelingskwaliteit moet omhoog, met meer parken, publiek groen en opvang voor regenwater,” aldus Inge Moors.

Bureau Bas
Nieuw cijferrapport onthult ruimtelijke gegevens

Tijdens het lanceringsevent werd ook het nieuwe cijferrapport ‘Het gebruik van de ruimte in Limburg’ gepresenteerd. Dit rapport, toegankelijk via limburg.incijfers.be, biedt een grondige analyse van ruimtelijke indicatoren zoals ruimtebeslag, bebouwingsgraad, en verharding. Het benadrukt de toewijding van Limburg aan het beschermen van natuurlijke landschappen en cruciale ecosysteemfuncties.

Uit het rapport blijkt dat Limburg een opvallend lagere bebouwingsgraad heeft dan het Vlaamse gemiddelde, wat de bewuste keuze van de provincie voor duurzaam ruimtebeheer illustreert. Gedeputeerde Inge Moors benadrukt dat, hoewel Limburg duurzamer omspringt met ruimtegebruik, er nog steeds behoefte is aan innovatie en verduurzaming in het ruimtelijk beleid.

inge moors heusden zolder_LD_2240
Ruimtebeslag en verharding: Limburg presteert beter

In 2022 bedroeg het ruimtebeslag in Limburg 30,3%, tegenover 32,4% in Vlaanderen. Hoewel dit aandeel nog steeds toeneemt, is de snelheid van toename in Limburg lager dan in andere provincies. Dit is voornamelijk te danken aan het beheer van woonruimte en tuinen, die samen 11,2% van de totale oppervlakte innemen.

Limburg heeft de laagste verhardingsgraad van alle Vlaamse provincies, met slechts 13,4% van het bodemoppervlak bedekt in 2022. De provincie heeft ook de laagste bebouwde oppervlakte, wat neerkomt op 4,2% in 2023.

Toekomstgericht en duurzaam

Limburg richt zich op het behoud van open ruimte, zoals landbouwgronden, natuurgebieden en bossen. Met een verharding van slechts 3,8% in openruimtebestemmingen in 2022, blijft Limburg zich inzetten voor duurzaam en verantwoord ruimtegebruik. Deze inspanningen zijn cruciaal voor beleidsmakers, planners en de gemeenschap, omdat ze de basis vormen voor toekomstige ruimtelijke planning en ontwikkeling.

Het Ruimtepact 2040 markeert een belangrijke stap in de bescherming en ontwikkeling van Limburgs unieke ruimtelijke karakter, met een duidelijke focus op duurzaamheid en innovatie. De provincie zet hiermee de toon voor een toekomst waarin economische groei hand in hand gaat met het behoud van waardevolle open ruimte.

There are no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.