3de editie van FXT Connect was een succes

Op donderdag 18 april vond de 3de editie van het food x tech (food meets tech) netwerkevent “FXT Connect” plaats Genk. Het doel? De sector samenbrengen en inspireren. Het event bracht in “TEDx-stijl” tien sprekers samen met onderwerpen gaande van alternatieve eiwitten, AI-gedreven productontwikkeling, 3D food printing voor ouderen met slikproblemen tot duurzaamheid en “net zero” in de cateringsector en “industrie 5.0”.

De organisatie pakte ook uit met de Britse bestsellerauteur en BBC-journalist, Dan Saladino van “Eating to Extinction”. Hij kwam spreken over het belang van voedseldiversiteit en oplossingen voor een verbroken voedselsysteem. In zijn boeiend en veelzijdig boek reisde Dan Saladino de hele wereld rond om in vierendertig hoofdstukken de verhalen achter de bedreigde voedselsoorten te ontdekken. In zijn boek wijdde hij ook een hoofdstuk aan het Lambiek bier uit het Pajottenland, dat dankzij de Britse bierkenner Michael Jackson opnieuw de erkenning kreeg die het verdiende.

“De opzet van FXT Connect was om het lokale agrifood ecosysteem, van landbouw en verwerking tot de ondersteunende dienstensector, te inspireren rond een aantal topics met als centrale thema ‘Rethinking our foodsystem’, het weerbaarder maken van ons voedselsysteem,” aldus Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw (Provincie Limburg). FXT Connect wilde ook het kapstokbegrip ‘foodtech’ bekender maken bij het breder publiek van voedingsprofessionals. “Foodtech is het ecosysteem bestaande uit alle agrifood ondernemers en startups (van productie tot distributie) die innoveren op vlak van product, distributie, marketing of business model.”

Ondanks het feit dat de voedingsindustrie met meer dan 100.000 jobs de belangrijkste industriële sector van ons land is (Vlaanderen 69.500 arbeidsplaatsen) en dat onze bedrijven bekend staan voor hun innovatie, blijft het begrip een onbekende. In onze omringende landen, met name Nederland en het ecosysteem rond de Universiteit Wageningen, is een catalysator voor “foodtech” startups. Als netwerk-event wil FXT Connect kruisbestuiving stimuleren zodat er daadwerkelijk ook samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven onderling, startups en voedingsbedrijven, of bedrijven en kennisinstellingen.

Het event was een initiatief van Provincie Limburg en Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen (CIAGO) met de steun van het limburgfood.be-netwerk, VKW Limburg en Flanders’ FOOD, speerpuntcluster en innovatieplatform voor de Vlaamse voedingssector.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.